Free

Världens åttonde underverk - När filmen kom till Sverige

Actions and Detail Panel

Free

Event Information

Share this event

Date and time

Location

Location

Pilstorpsparken

Helmfeltsgatan 7

21148 Malmö

Sweden

View Map

Event description
”'Världens åttonde underverk' - När filmen kom till Sverige" uppmärksammar och firar den första filmvisningen i Sverige för 125 år sen!

About this event

Visste ni att det var i nuvarande Pilstorpsparken i Malmö som det visades film för första gången i Sverige, den 28 juni 1896? Det är för oss en magisk plats och det vill vi självklart fira med ett 125 årsjubileum!

Hur magiskt skulle det inte vara att få sitta på samma plats, på samma datum och med samma fascination få uppleva samma magiska rörliga bilder som för 125 år sedan? Då när besökarna i Pilstorps Sommarteater fick se rörliga bilder för första gången i sina liv. De allra första rörliga bilderna någonsin. Skulle tåget komma körande ut ur duken rakt in i publikhavet? Var det verkligen riktiga, livs levande människor där på duken som rörde sig?

Vi bjuder in er för att vi tillsammans i gräset, under stjärnorna ska få uppleva en historisk resa i tiden. På stor duk kommer vi att få se Bröderna Lumières första filmer och de första rörliga bilderna fångade i Sverige.

Kvällen fortsätter i Georges Méliès anda. Vi börjar med ett utav hans mästerverk, Resan till månen (1902). Därefter avslutas kvällen med Martin Scorseses förunderliga berättelse Hugo (2011) om den hemlöse pojken Hugo Cabret och hans möte med den bortglömde filmmagikern.

P.S. I anslutning till Pilstorpsparken kan du mellan 20e juni till 4e juli ta del av vår filmhistoriska utställning, skapad i samarbete med Malmö stadsarkiv, som berättar om de första filmvisningarna i Malmö, vad som ledde fram till filmens uppfinning och filmhistoriens tidiga pionjärer.

Kvällens program

20:30 - Insläpp

21:00 - Filmquiz

Testa dina kunskaper om filmen och dess historia i vårt spännande filmquiz. Bara den störste filmälskaren kommer gå hem med priset!

22:00 - Invigning

Gör en resa i tiden till den 28 juni 1896 när film visades för första gången i Sverige.

22:15 - Bröderna Lumière - tio korta filmer

Upplev några av de filmer som på dagen 125 år tidigare visades på just denna plats. De franska Bröderna Lumière är den moderna filmens skapare och ligger bakom legendariska filmer som “Arbetarna lämnar fabriken”, “Trädgårdsmästarens hämnd”, och “Ett tåg anländer till järnvägsstationen”: filmen som sägs ha fått människor att, i skräck för att bli överkörda, rusa ut ur salongen.

22:25 - De första svenska filmerna

Se några av de första filmer som någonsin producerades i Sverige, bland annat några bilder som filmades bara ett par kilometer ifrån Pilstorpsparken.

22:35 - Resan till månen (Georges Méliès, 1902)

Vid ett möte i astronomiska klubben föreslår dess president, professor Barbenfouillis, en expedition till månen. Méliès banbrytande mästerverk är tidernas första science-fiction-film och en av historiens mest inflytelserika och flitigt refererade filmer.

22.50 - Hugo (Martin Scorsese, 2011)

Hugo berättar historien om en föräldralös pojke som lever ett hemligt liv inne i väggarna på en tågstation i Paris. Med hjälp av en excentrisk flicka försöker han lösa ett mysterium som kretsar kring hans döda far, den ilskna ägaren till leksaksaffären under honom och ett hjärtformat lås som verkar sakna nyckel. Scorseses femfaldigt Oscarsbelönade film är en varm, fantasifull och storslagen hyllning till barndomens upptäckarglädje och till en av filmhistoriens största pionjärer, Georges Méliès.

01:00 - Tack för ikväll!

Varmt välkomna!

Arrangörer: Färgfilm och Filosofilm

Med stöd av: Riksantikvarieämbetet

I samarbete med: Malmö stadsarkiv, Lejoni produktion/Jessica Nettelbladt, Scandinavian Modern Gallery, Filmcentrum Syd, Forum för visuell praktik och Institut Lumière

Illustration & form: Emanuel Claesson

Share with friends

Date and time

Location

Pilstorpsparken

Helmfeltsgatan 7

21148 Malmö

Sweden

View Map

{ _('Organizer Image')}

Organizer Världens åttonde underverk

Organizer of Världens åttonde underverk - När filmen kom till Sverige

Save This Event

Event Saved