Samverkan för unga som står utanför arbetsmarknaden - Workshop 3
Datum och tid
Plats
Online-evenemang
Inbjudan till en digital workshop-serie om utformandet av ett samverkansprotokoll för unga som varken arbetar eller studerar
Eventdetaljer
Workshop 3
Varmt välkommen att delta i det fortsatta arbetet med att tillsammans utforma ett samverkansprotokoll för unga som varken arbetar eller studerar. Fokus i tredje workshopen är att arbeta med det utkast till samverkansprotokollet som formats under workshop 1 och 2. Vi finslipar det tillsammans och testar det genom att applicera det i break-out rum på case.
Syftet med samverkansprotokollet
De senaste åren har vi fått ta del av flertalet rapporter som alla visar att just unga som varken arbetar eller studerar är en heterogen grupp som ofta behöver stöd av flera aktörer samtidigt och att samverkan måste öka. Under hösten 2021 har vi samlat in ungas egna röster och flera vittnar just om en bristande samverkan. Vi har även pratat med aktörer från idéburen och offentlig sektor. Idéburen sektor berättar att de ofta har ett förtroendekapital hos denna målgrupp och möjlighet att arbeta nära människan. Representanter från offentlig sektor har framfört att det inte saknas insatser för denna grupp, men däremot förutsättningar att arbeta med dem från ”ax till limpa”. Samtidigt måste det också finnas arbetsgivare som tror på unga människor och är beredd att satsa på dem.
Nu är det dags att skapa något konkret av denna kunskap och dessa erfarenheter. Projektets Involverade dialogparter skapar därför tillsammans ett samverkansprotokoll som tydliggör en del av civilsamhällets roll i arbetsmarknadspolitiken kopplat till unga, och unga vuxna, som varken arbetar eller studerar där målgruppens delaktighet är synligt och deras individuella behov beaktas.
------
Om 4-uvas
4-uvas [four-uvas] står för ”för unga som varken arbetar eller studerar (uvas)”. Det är ett nationellt projekt som finansieras av Europeiska socialfonden och pågår till och med december 2022. Projektet utgår från Stockholm, Göteborg, Malmö, Dalarna, Nybro och Torsås.
4-uvas avser att skapa ett samverkansprotokoll som tydliggör civilsamhällets roll som legitim aktör inom arbetsmarknadspolitiken, i dialog med civilsamhället, offentliga aktörer, näringsliv och politik. Målet är att främja ungas egen delaktighet genom att lyssna in och sammanställa deras behov och insikter för att på sikt öka möjligheterna till sysselsättning. 4-uvas är en del av Fryshuset.