Åtgärdspanel
Samtal: Missnöjets geografi
Ett samtal om hur sociala strukturer och människors mentalitet påverkas vid stora samhällsförändringar .
Tid och plats
Datum och tid
Plats
Goethe-Institut Schweden Bryggargatan 12 A 111 21 Norrmalm Sweden
Karta och vägbeskrivning
Hur du kommer dit
Eventdetaljer
Ett samtal om hur sociala strukturer och människors mentalitet påverkas vid stora samhällsförändringar med författaren och professorn i sociologi Steffen Mau och författaren och chefen för tankesmedjan Arena Idé, Lisa Pelling.
Både Steffen Mau och Lisa Pelling har med sina böcker undersökt en missnöjets geografi. Boken Lütten Klein handlar om orten där författaren och sociologen Steffen Mau växte upp i DDR på 70-talet. Efter återföreningen drabbades orten hårt och när Mau återvänder 30 år efter murens fall frågar han sig hur den sociala strukturen och mentaliteten förändrats sen han växte upp. Vad är det som gör människorna så missnöjda?
Det svenska missnöjet bygger på över trehundra samtal med människor i Sverige från Haparanda i norr till Landskrona i söder, från glesbygdens Ljusnarsberg till hyreshusområdet i Sandvången. Samhället har dragit sig tillbaka och den lokala affären har lagts ner. Jobben har blivit färre och osäkrare, de äldre måste vrida och vända på varenda krona för att pensionen ska räcka till. Vardagen har blivit otrygg, det har sprängts i portuppgången bredvid och man är rädd att gå ut när det är mörkt.
Hur påverkas människors vardag av växande sociala klyftor? Vad händer med minnet av orten där man växt upp när vardagen präglas av att samhället drar sig tillbaka och starkare ekonomisk osäkerhet? Hur kan vi göra det möjligt att leva tillsammans, i Sverige och i Tyskland, och lösa de samhällsproblem som i dag ofta överskuggas av debatten om invandring? Hur förändrar vi missnöjets geografi?
Steffen Mau är professor i makrosociologi vid Humboldtuniversitetet i Berlin, där arbetar han med jämförande välfärdsforskning, social ojämlikhet och europeisk integration. Han har publicerat flitigt om människors attityder till välfärdsstaten och om relationerna mellan välfärdsstatens institutioner och offentligt stöd. Hans arbete undersöker även vilken inverkan europeiseringens får på social ojämlikhet.
Lisa Pelling är chef för tankesmedjan Arena Idé med särskilt ansvar för demokrati och välfärdsfrågor. Tillsammans med Johanna Lindell är hon författare till Det svenska missnöjet (Atlas 2021). Lisa är också ledarskribent på Dagens Arena och regelbunden kolumnist i Social Europe. Lisa har doktorerat i statsvetenskap vid Wiens universitet, och bl a varit politiskt sakkunnig på utrikesdepartementet.
Samtalet är ett samarbete mellan Friedrich-Ebert-Stiftung Nordic countries, Goethe-Institut Schweden och Arena Idé.
Språk: engelska