Åtgärdspanel
LEKEN FÖRST! Planering och gestaltning av barns utemiljöer
Två dagar om utemiljöer som gynnar barns och ungas lek! Gå från vision till verkstad med inspirerande föreläsningar och studiebesök.
Tid och plats
Datum och tid
Plats
Kulturkvarteret 4 Fabriksgatan 702 35 Nikolai Sweden
Karta och vägbeskrivning
Hur du kommer dit
Återbetalningspolicy
Eventdetaljer
Örebro 8–9 september 2022
Välkommen till två dagar i Örebro med kunskapshöjande föreläsningar, spännande samtal och fältbesök till stadens lekotoper.
Vi går från vision till verkstad och visar exempel på hur lekmiljöer med hög kvalitet kan bli verklighet.
Vi riktar oss till dig som planerar, utformar eller förvaltar utemiljöer för barn och unga. Konferensen vill fördjupa samtalet om hur man kan arbeta med ökad samverkan inom kommunal verksamhet och hur man kan involvera konstnärer och forskare. Studiebesök ingår där du guidas av kunniga kollegor i Örebros lekotoper.
Teman
- Den livsviktiga leken
- Grönare lekmiljöer
- Konstnärligt medskapande
- Rikare utemiljöer i skola och förskola
Program
Dag 1
8.30-9.00 Incheckning och kaffe på Kulturkvarteret.
9.00-9.20 Moderator Titti Olsson, Tankesmedjan Movium inleder och Kommunstyrelsens ordförande John Johansson hälsar välkomna till Örebro. Maria Eggertsen Teder från Boverket introducerar Politik för gestaltad livsmiljö med ett barn- och ungdomsperspektiv.
9.20-10:00 “Adapting schoolyards to meet the climate and social challenges of the XXI century” Raphaëlle Thiollier, Service Designer på utbildningsförvaltningen i Paris presenterar skolgårdsprojektet Paris Oasis.
10:00-10.30 "Skolgårdsplanering i Stockholm – uppföljning och utveckling", Tanja van de Meulenbrouck arkitekt och samhällsvetare på utbildnignsförvaltningen om utvärdering av nybyggda skolgårdar och Daniel Berglind, Karolinska institutet, om skolans roll för barns fysiska aktivitet och hälsa.
10.30-11:00 Fika.
11:00-11.45 “Playwork and playvalue – what difference playworkers and loose materials can have for children’s play”. Penny Wilson är utbildad Playworker som tidigare bland annat drivit så kallade Adventure playgrounds i London. Nu jobbar Penny för Assemble Play, en grupp inom det multidisciplinära kollektivet Assemble som kombinerar arkitektur, design och konst. Ett uppmärksammat uppdrag var att anordna Play KX – Londons största pop-up lekplats vid Kings Cross.
11.45–12.15 ”Att skapa rikare lekmiljöer – Örebros parkenhets utvecklingsarbete utifrån Barnkonventionen”. Mimmi Beckman är planerare på parkenheten i Örebro kommun. Hon berättar om nya mål och arbetssätt för att förändra och förbättra kommunens lekplatser, ett arbete som i år belönades med kommunens kvalitetspris.
12.15-13.15 LUNCH
13.15 Samling inför fältbesöken, åter ca 16.45
18.30 Mingel och välkomstskål med Landshövdingen i Örebro Maria Larsson.
19.00 Gemensam middag på Kulturkvarteret.
21.00 Filmvisning: ”Aktivering samtal” av Mats Eriksson Dunér (2020). I slutet av 1960-talet börjar konstnärsgruppen Aktion Samtal genomföra stadsaktioner ur barns perspektiv. I filmen blickar tre kvinnor som var med då tillbaka på rörelsens syfte och driv i att främja barns kreativa utveckling. (58 minuter).
Dag 2
8.30 Samling inför fältbesöken. Åter 11.30.
11.30.00-12.30 LUNCH på Kulturkvarteret
12.30-12.40 Titti Olsson hälsar välkommen till eftermiddagens föreläsningar.
12.40-13.40 “Why Free Play is Essential to Children's Healthy Social, Emotional, and Intellectual Development”. Peter Gray är professor i psykologi vid Boston college. Han har forskat om lekens betydelse för barns utveckling ur ett evolutionärt, neuropsykiatriskt och antropologiskt perspektiv. Peter Gray deltar digitalt.
13.40-14.05 "Bygglek som projekt - eller kommunal verksamhet?", barnkulturdesigner Sara Stiber, Växtvärket i Malmö.
14.05-14.30 Utveckla förskolors och skolors fysiska miljö för att lyfta hela samhället – Boverkets nya vägledning för utemiljöer vid skolor och förskolor. Ulrika Åkerlund är landskapsarkitekt och projektledare på Boverket och har arbetat med flera nationella vägledningar om grönstruktur, barns utemiljöer och ekosystemtjänster.
14.30-15.00 FIKA
15.00-15.25 "What’s fear got to do with it? On the role of architects and artists, real estate management, municipal activities, and civil associations in the co-creation of our societies" Thérèse Kristiansson från Konstnärskollektivet MYCKET i samtal med Joanna Zawieja, Statens Konstråd.
15.25-15.45 "Arkitekturkollo – en dialogform med det praktiska byggandet som metod” Pernilla Norén Borlänge, stadsarkitekt i Borlänge arkitekturpedagogik om arbetet med arkitekturkollo.
15.45-16.00 Reflektioner och sammanfattning – Mimmi Beckman och Maria Eggertsen Teder i samtal med Titti Olsson.
FÄLTBESÖK
Alla deltagare på konferensen kommer vara indelade i mindre grupper som tillsammans besöker fem nya lekmiljöer i Örebro. Studiebesöken genomförs i två olika pass, på eftermiddagen på konferensens första dag, och på förmiddagen på konferensens andra dag.
Fältbesök pass 1
Norra Ormesta – en fem hektar stor nyanlagd parkmiljö och testbädd för lekotoper.
I Norra Ormesta har storskaliga planteringar, återbruk av jord, stock och sten, genomtänkta val av utrustning och konstnärliga inslag använts för att skapa platser för lek, spontanidrott och rekreation. En ängslabyrint, en skogsträdgård, en nyskapad strand och en kojbyggarskog är några av ingredienserna.
På plats möter ni Emma Simonsson, landskapsarkitekt på Urbio som tagit fram skisser och idéer för området, samt Gustav Älgå som är byggprojektledare på parkenheten i Örebro. Emma kommer bland annat berätta om konceptet lekotoper och utmaningar att ta fram ritningar för att bygga lekotoper. Gustav kommer berätta om vilka praktiska lösningar som använts och samarbetet med Peter Korn för att kunna skapa gröna lekmiljöer som är intressanta, tåliga och kostnadseffektiva i anläggning och skötsel.
Varbergaskogen och Vox-parken – ett samarbetsprojekt för att bjuda in till en urban skogsmiljö och stimulera till mer rörelse, trygghet och gemenskap.
I Varberga samverkade flera förvaltningar och lokala aktörer för att förändra otrygga platser till attraktiva utflyktsmål. Annorlunda platser för spontanidrott och lek utvecklades i och runt skogsmiljön med syfte att luckra upp gränserna mellan skog och park, mellan lek och träning, och mellan de olika bostadsområden som omger skogen.
På plats möter ni Ruben Vätte, konstnär som skapade Redet i Vox-parken tillsammans med barn från Varberga fritidsklubb, samt Maria Lindborg på Örebro kommun som deltagit i utvärdering av Varbergaprojektets effekter ur ett socialt hållbarhetsperspektiv. Ruben kommer bland annat att berätta om hur konst kan användas som verktyg i projekt där barn är medskapare av offentliga platser. Maria kommer prata om betydelsen av samarbeten över förvaltningsgränser med Familjecentralens arbete med Sagostigen i Varberga som ett exempel.
Fältbesök pass 2
Eklunden – förlängd skolgård. För att få en tillräckligt stor friyta togs en ny detaljplan fram inför byggnationen av nya Svealundsskolan, en F-6 skola med 500-600 barn, inklusive särskola. En bilväg drogs om för att ta bort barriären mellan skolfastigheten och parken Eklunden, och en del av parken gjordes om till kvartersmark för idrott och lek. Hela parkmiljön används idag som en förlängd skolgård. Emma Crawley som jobbat med gröna och pedagogiska utemiljöer i många år tog fram idéskissen för utveckling av parken Eklunden och kommer bland annat berätta hur man kan tänka runt inkluderande lekmiljöer och behovet av att väga in behov hos barn med eller utan olika funktionsnedsättningar och Märit Janssson, docent i landskapsplanering vid SLU, pratar om hur det går att bedöma kvalitet i lekmiljöer.
Hagen – förlängd skolgård och temalekplats. Parken Hagen gränsar till Änglandaskolan, en nybyggd F-6 skola med 500-600 barn. Här utvecklades en tidigare ”tom” gräsmatta och grusyta till en lekmiljö som fungerar både som lekplats och som förlängd skolgård. Det gamla bondelandskapet valdes som tema för utvecklingen av lekmiljön – där en gårdsmiljö innehåller både köpta lekredskap och platsbyggda element och där utmarken är grönare och lite vildare. På plats möter ni Mattias Fröling, expert på standarden för lekredskap EN-1176, och Mimmi Beckman från Örebros parkenhet som berättar om ett utvecklingsarbete för att göra bättre riskbedömningar i lekmiljöer. Viktiga nyckelfrågor har varit en kunskapshöjning om styrkor och svagheter med standarden för lekredskap, risker i barns lek, samt om riskbedömning och riskhantering i allmänhet.
Stora holmen –temalekplats. Stora holmen i Svartån har länge varit ett populärt utflyktsmål för barnfamiljer för att åka lilleputt-tåg, klappa bondgårdsdjur och åka trampcykel i en miniatyrstad. 2021 utökades den traditionella lekplatsen intill utflyktsmiljön med Bäverkullen med platsbyggda element som ett litet bäverfort och en lekbäck. Precis som för andra nybyggda temalekplatser har det varit viktigt att barnens egen fantasi kommer först, och att temat och de vuxnas designidéer inte får ta över. På plats möter ni Magnus Carlberg, stadsträdgårdsmästare och parkchef i Örebro, samt David Gunnarsson som varit arbetsledare för Trädgårdsteknik, som parkenheten för tillfället har ramavtal med för byggnation av lekmiljöer. Magnus kommer berätta om sin syn på att vara ansvarig för ett utvecklingsarbete som tänjer på gränser och testar nya idéer, och David berättar om sin syn på vad som krävs av en entreprenör när det inte finns några tydliga bygghandlingar att följa.
Talare
- Peter Gray, professor i psykologi vid Boston college
- Penny Wilson, playworker, Assemble studio i London
- Raphaëlle Thiollier, projektledare och service deisgner Cours OASIS i Paris
- Maria Eggertsen Teder, arkitekt och specialist på social hållbarhet vid Boverket
- Sara Stiber, verksamhetsledare för Växtvärket, är utbildad barnkulturdesigner och har startat byggleken Guldängen i Malmö. Tillsammans med övriga i Växtvärket driver hon nu olika projekt för en mer barnvänlig stadsutveckling.
- Pernilla Wåhlin Norén, stadsarkitekt på Borlänge kommun. Ordförande och grundare av Borlänge hemslöjdsförening. Ledamot i Dalarnas hemslöjdsförbund och Sveriges Arkitekters planakademi.
- Mimmi Beckman, planerare på parkenheten i Örebros.
- Ulrika Åkerlund, landskapsarkitekt och projektledare på Boverket
- Thérèse Kristiansson, konstnärskollektivet MYCKET
- Märit Jansson, docent i landskapsplanering vid SLU och har forskat om barns utemiljöer med fokus på barns perspektiv.
- Ruben Wätte, konstnär
- Jenny Berntsson, konstnär
- Emma Simonsson, landskapsarkitekt URBIO
- Emma Crawley, projektledare pedagogiska skolgårdar Västerås kommun
- Daniel Berglind, docent i Global Health på Karolinska Institutet
- Gustav Älgå, byggprojektledare parkenheten Örebro
- Tanja van de Meulebrouck, arkitekt och samhällsvetare, Utbildningsförvaltningen i Stockholm
- Magnus Carlberg, stadsträdgårdsmästare och parkchef i Örebro
- Moderator: Titti Olsson, SLU Movium, chefredaktör Tidskriften STAD.
I priset ingår två luncher, en middag och för- och eftermiddagsfika båda dagarna .
OBS ! Behöver du fakturera biljettkostnaden? Skicka ett mail till info@arwidssonstiftelsen.se med information om antal deltagare med namn, e-mail och telefonnummer.
Arrangörer: Arwidssonstiftelsen, Boverket, SLU Tankesmedjan Movium, Statens konstråd, Arkitektur- och barnrådet Sveriges arkitekter och Örebro kommun.