Gratis

Hur ska det nya språkkravet utformas?

Event-information

Dela med dig av detta event

Tid

Plats

Plats

Timbro

Kungsgatan 60

111 22 Stockholm

Sweden

Se karta

Event description
Nästan alla riksdagspartier vill införa språkkrav för medborgarskap, men hur ska det se ut? Välkommen till rapportlansering och diskussion.

Eventdetaljer

Från att språkkrav i början av 2000-talet uppfattades som en synnerligen kontroversiell tanke samlar idén numera ett brett stöd i riksdagen. Januaripartierna och oppostionspartierna, med undantag för Vänsterpartiet, är överens om att införa ett språkkrav för medborgarskap. Även för permanent uppehållstillstånd har krav på språkkunskaper förts fram och frågan ingår i den parlamentariska migrationskommitté som regeringen tillsatt.

Men vad innebär egentligen ett språkkrav? Förutsatt att syftet är att underlätta ekonomisk och social integration och stärka medborgarskapets status, hur ska ett sådant krav utformas? Vilka lärdomar kan vi dra från andra europeiska länder? Och vilka risker utifrån rättssäkerhetssynpunkt bör vi vara medvetna om?

I den nya rapporten “Krävande krav. Vad ska språkkrav vara bra för?” redogör Fanny Forsberg Lundell för den språkvetenskapliga och samhällsvetenskapliga forskningen om språktest. Rapporten presenterar kunskapsläget baserat på empirisk forskning, presenterar allmänna rön om vuxnas andraspråksinlärning och bjuder in till vidare resonemang i ämnet.

Välkommen att ta del av ett kvalificerat kunskapsseminarium i en högaktuell fråga.

Medverkande:

Eva-Karin Dahl, tidigare vd för hemserviceföretaget HomeMaid AB och ordförande i Almega Hemserviceföretagen

Hanif Aziz, områdespolis i Stockholms nordvästra förorter

Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förläggare på Timbro

Fanny Forsberg Lundell, docent i franska vid Stockholms universitet och författare till rapporten “Krävande krav. Vad ska språkkrav vara bra för?”

Moderator: Eli Göndör, senior fellow Timbro

Datum: 5 mars 2020.

Tid: 12.00-13.00. Lunch serveras från kl. 11.30.

Plats: Timbro, Kungsgatan 60, Stockholm.

Anmälan: Senast den 3 mars. Seminariet är gratis, men anmälan är bindande och vid utebliven avbokning debiterar vi 100 kr.

Dela det här eventet med dina vänner

Tid

Plats

Timbro

Kungsgatan 60

111 22 Stockholm

Sweden

Se karta

Spara detta event

Event Saved