Nya lagar som EU:s direktiv om Corporate Sustainability Due Diligence (CSDDD), tvångsarbetsförordningen och CSRD ställer ökade krav på företag att arbeta systematiskt med mänskliga rättigheter och miljö. Den här heldagsutbildningen ger dig verktyg och metoder för genomföra due diligence i enlighet med internationella riktlinjer och kommande lagar. Observera att en kursavgift tillkommer för organisationer som inte är medlemmar i ETI Sverige.
Bakgrund
Due diligence, eller tillbörlig aktsamhet, är en process för att identifiera, förhindra och begränsa risker kopplade till mänskliga rättigheter och miljö.
Under de kommande åren träder flera nya lagar i kraft som ställer krav på företag att arbeta systematiskt med dessa frågor, inklusive CSDDD, CSRD och tvångsarbetsförordningen. Även företag som inte omfattas direkt påverkas genom krav och förväntningar från kunder och investerare.
Om utbildningen
Utbildningen går igenom hur du genomför due diligence med fokus på mänskliga rättigheter i globala leverantörsled. Följande ingår:
- Grundprinciperna för due diligence och mänskliga rättigheter i globala leverantörsled.
- De sex stegen i due diligence-processen: verktyg, metoder och best practice..
- Översikt av lagkrav kopplade till due diligence, inklusive CSDDD och EU-kommissionens Omnibus-förslag.
- Intressentdialog: hur du involverar intressenter i due diligence-arbetet.
Under utbildningen får du möjlighet att utbyta erfarenheter med andra deltagare och applicera dina lärdomar i case-övningar. Utbildningen kommer även gästas av ett företag som berättar om deras arbete med due diligence i praktiken.
Efter avslutad utbildning får du en litteraturlista, implementeringsövningar och kursintyg. Lunch och fika ingår.
Mål med utbildningen
Efter utbildningen kommer du att:
- förstå principerna för CSDD och mänskliga rättigheter i leverantörsled
- ha kunskap och metoder för att implementera due diligence i verksamheten
- ha en grundläggande förståelse för CSDDD och dess koppling till due diligence-processen.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig främst till dig som arbetar med hållbarhets- och leverantörsfrågor på företag. Den lämpar sig även för personer som arbetar med hållbarhetsfrågor inom offentlig sektor, civilsamhället och fackliga organisationer.
Observera: Deltagande på båda kurstillfällena krävs för anmälan, och frånvaro utan giltigt skäl debiteras med 500 kr (även för medlemmar). Utbildningen är inte öppen för konsultverksamheter.
Pris
- 10 000 kr (inkl. moms) för icke-medlemmar
- Gratis för medlemmar i ETI Sverige
Faktura skickas i samband med kursstart.
Intresserad av medlemskap? Läs mer här.
Kontakt
För frågor om utbildningen kontakta Emilie Schultze på emilie.schultze@etisverige.se.