Gratis

flera datum

Kulturaktör & företagare: en crash course i förtagande för kreatörer

Event-information

Dela med dig av detta event

Tid

Plats

Plats

Bredgatan 11

11 Bredgatan

25225 Helsingborg

Sweden

Se karta

Beskrivning av evenemanget
En crash course i fem delar i företagande för inom de kulturella och kreativa näringarna

Eventdetaljer

Att vara kulturutövare och egenföretagare är ingen självklar kombination. Ändå är det ofta så det är, runt 60% av de som arbetar inom kulturella näringar har eget företag. Ett kulturföretag har två sidor, den konstnärliga och den kommersiella.

Är du en av dem som arbetar inom kultur och har företag? Eller går du i tankarna att starta ett företag inom området? Under fem gratis träffar kommer du bland annat att lära dig att skapa en hållbar livsstil som kulturaktör och företagare, hur skatteregler för kulturföretagare fungerar och förbättra dina kunskaper inom kund-och leverantörsavtal.

Detta är en sammanhängade kurs och vi önskar ert deltagande vid samtliga tillfällen. Kursen är möjlig med hjälp av stöd från Helsingborg Stad. Vid frågor kontakta rebecka@mindpark.se

1. En hållbar livstil som kulturaktör: din strategi och affärsidé (17/9)

Mary Toreld, info, är grundare av FRANK Gallery & Studios och har med sitt företag Read Dead Ideas syfte att hitta nya kommunikationsmetoder för att ta konst och publik/deltagare/uppdragsgivare närmare varandra och möjliggöra samarbeten. Hon kommer att prata om hur hon kombinerar sin konstnärliga och kommersiella sida för att skapa en hållbar livsstil.

NyföretagarCentrum Skåne Nordväst ger dig som funderar på att starta eget företag – eller redan har startat – kostnadsfri rådgivning. Via erfarna rådgivare hjälper dom dig med din affärsidé, frågor kring budget, marknadsföring eller vad du vill som rör ditt företagande. Vid detta tillfälle kommer vi prata om din affärsidé och strategi.

2. Skatteregler och moms för kulturföretagare (24/9)

Ett kulturföretag är som alla andra företag underkastat regelverk och lagstiftning och måste betala skatt och arbetsgivaravgifter. Det finns dock andra moms-satser för kulturföretagare.

Capefort är en redovisingsbyrå i Helsingborg. Under denna träff kommer deras revisor Linus att prata om momsregler och skatt.

Mary Toreld kommer prata om vikten av att ta betalt för sitt arbete, belysa hur det ser ut i andra brancher och fungera som en katalysator när Linus förklarar dom lite mer praktiska detaljerna.

3. Sälj...detta känns ju så jävla tabu! (1/10)

Hur ska du kombinera kultur och företagande. För det är faktiskt så att du lever på en marknad och vill du ha kunder som betalar måste du tillfredsställa deras behov. Hur gör du detta?

Cornelia Molin är vd på E-Commerce Park med tidigare erfareheter som säljare. Med praktiska och prestigslösa konkreta tips kommer hon ge dig en snabbkurs i sälj och hur vi ska gå tillväga för att finna och tillgodose kundens behov.

Thomas Romlöv arbetar med visuals och videouppsättning för artister och föreställningar via hans företag KubKub. Han är producent med lång erfarenhet från mediebranschen och är även gästföreläsare på bland annat Linné Universitetet. Han kommer under denna träff att tala om hur du kan positionera dig själv och ditt egna budskapet gentemot kund.

4. Marknadsföring (8/10)

Som nyföretagare är det viktigt att synas och nå ut till rätt målgrupp samtidigt som man håller nere kostnaderna och inte fastnar i tidsfällor och ”non-producing-activities”.

Kalle Rosensköld, info, är i grunden filmregissör och producent med en bakgrund inom rekrytering. Idag arbetar han som näringslivssamordnare i Sjöbo kommun.

Han kommer att prata om marknadsföring, sociala medier, film och strategier för att attrahera kunder och besökare till events, utställningar, mm. Det blir både teori och praktiska övningar blandat med genomförda exempel, tips och trix, kreativitet och inspiration. Hans mål är att ni, med konkreta verktyg och strategier, skapar en framåtrörelse i ert arbete med att nå ut till era kunder.

5. Juridska aspekter (15/10)

Andreas Wenden aka.popjuristen, är en jurist inriktad på de kulturella näringarna, han är bland annat medlemsjurist hos Skap och Stim. Han har tidigare föreläst på Malmö Konsthögskola om juridik och varit juridisk rådgivare på Kulturinkubatorn Transit på Konstfack i Stockholm.

Andreas kommer att diskutera immaterialrätt och avtalsrätt utifrån vad en kreatör bör fundera på både i sitt skapande och sin verksamhet.

Öppen workshop på Dunkers Kulturhus (22/10)

För att omsätta vad vi lärt oss under träffarna kommer ni att hålla öppna workshops i Atriet på Dunkers Kulturhus. Hur och vad din workshop kommer att innehålla är upp till dig som kreatör och beroende av vad din specialitet är och är något vi kommer att bygga upp under träffarna (om det behovet finns hos dig).

Med tanke på de rådande omständigheterna har vi begränsat med platser för att kunna hålla de avstånd som krävs. Anmälan sker till hela kursen samtidigt då vi hoppas deltagarna kan knyta an till varandra.

Vid frågor kontakta rebecka@mindpark.se

Dela det här eventet med dina vänner

Plats

Bredgatan 11

11 Bredgatan

25225 Helsingborg

Sweden

Se karta

Spara detta event

Händelse sparad